Câhiliyeden İslâm’a Çocuklarla Ebeveynlerinin İlişkileri Açısından Değişim

DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER SABUNCU

Harran Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi

İslâmî dönemde ortaya çıkmış bir terim olan câhiliye, gerek Kur’ân-ı Kerîm’de gerekse hadislerde Arapların İslâm’dan önceki inanç, tutum ve davranışlarını İslâmî devirdekinden ayırt etmek için kullanılmıştır. Bu çalışmamızda biz de bu ayrımı çocuk-ebeveyn ilişkileri bağlamında ele almaya çalışacağız.

Bu çalışmada ebeveyn ve çocuk ilişkileri açısından temel câhiliye toplumunun özellikleri ele alınarak Hz. Peygamber döneminde nasıl bir değişim olduğu tespit edilmeye çalışılacaktır. Câhiliyede niçin erkek çocuk istendiği, kız çocuklarının durumu ele alınıp Hz. Peygamber’in çocuklarına/çocuklara verdiği değerle kıyaslanarak ayrımcılıktan şefkate giden yolda değişim ele alınacaktır. Câhiliyede çocuklara karşı şefkat ve merhametin ne ölçüde olduğu; miras konusu, malı çocuklarından birine haksız yere verme, evlat edinmede çocuğun birçok şeyden mahrum edilmesi “Mesafeden Merhamete, Zulümden Adalete” dönüşüm detaylı bir şekilde ele alınmaya çalışılacaktır.

Yazıya yorum yap

tr_TRTurkish